підручник з сестринської справи

підручник з сестринської справи

Робота медичної сестри, виконання всіх етапів сестринського процесу передбачають реєстрацію її дій в медичному документі, який отримав назву сестринської історії хвороби. У багатьох країнах світу вона юридично затверджена, як і лікарська історія хвороби. історія хвороби включає реєстрацію всіх етапів сестринського процесу і складається з наступних розділів. Титульного аркуша, записи даних обстеження (опитування і огляд), записи результатів лабораторного та інструментального обстеження пацієнта, діагностики його основних проблем, плану сестринської допомоги із зазначенням мети та завдань, щоденника сестринського спостереження, аналізу виконання плану.

Сам по собі сестринський процес являє собою тільки метод логічного мислення, а практика повинна ґрунтуватися на будь - якої моделі. Модель позначає ті компоненти сестринської допомоги, які можна застосовувати універсально, дає основний напрямок дій медичної сестри. Побудова роботи медсестри на будь - якої моделі допомагає виявити всі індивідуальні особливості пацієнта і допомогти йому при хворобі найбільш ефективно. Застосування сестринського процесу без встановленої і пояснене моделі, на якій будується практика, може привести до роз єднання дій спільної роботи членів команди учасників сестринського процесу.

Багато століть існує медична модель, але вона орієнтована на захворювання, коли знання, вміння і досвід лікаря спрямовані на постановку діагнозу і лікування. Модель сестринської справи повинна перш за все враховувати конкретні умови країни, для якої вона розробляється. Принципи і завдання системи охорони здоров я, її стан; демографічні показники; соціально - економічний стан суспільства; домінуючі морально - етичні принципи, культуру.

Медичний профіль – основи сестринської справи 1. Пацієнту з серцевою недостатністю проведено кровопускання. Пацієнтові призначено 20 од інсуліну підшкірно. Доза інсуліну 100 од в одному мл. Стерильні розчини, виготовлені в аптеці і закупорені корками під обкатку, зберігаються. E не більше місяця ^ 4. Медична сестра виконує внутрішньом’язову ін’єкцію у передньо - зовнішню поверхню стегна, захоплює шкіру лівою рукою у складку, голку вводить під кутом. E т води 24 - 27 ° с, тривалість 1 - 3 хв 6. Пацієнт знаходиться в стані гарячки, скаржиться на відчуття жару, загальну слабкість, сухість у роті. Шкіра обличчя червона, гаряча на дотик, губи вкриті кірками. Медична сестра, здійснюючи догляд за пацієнтом, прикладає холодний компрес до чола в першу чергу з такою метою. E збільшення кровонаповнення судин 7. У пацієнта діагностована пневмонія, йому призначено цефтріаксон. Пацієнт має схильність до алергійних реакцій на знеболюючі препарати. Медсестра проводить інгаляцію кисню пацієнту через носовий катетер від централізованої подачі. Для запобігання розвитку пролежнів слизової оболонки носових ходів необхідно. E змочувати катетер стерильним ізотонічним р - н натрію хлориду і вводити на глибину 15 см ^ 9. Медична сестра досліджує пульс пацієнта, у якого визначено високий ат. Вона з’ясувала, що пульс твердий. Це свідчить про порушення такої властивості пульсу.

Пацієнт, що страждає на серцеву недостатність, скаржиться медсестрі на задишку при фізичному навантаженні та виділення більшої кількості сечі вночі ніж вдень. Це заважає йому відпочивати. Таке явище називається. У пацієнта серцево - судинна патологія. Він не знає, скільки можна вживати рідини на добу, боїться виникнення набряків. В нормі добовий діурез становить. E 85 – 90 % від усієї вжитої рідини 12. Пацієнтка похилого віку страждає стійкими закрепами, випорожнення відсутні більше 4 діб, відсутній ефект від очисної та послаблюючих клізм, медсестра готує пацієнтку до сифонної клізми. Механізм дії сифонної клізми такий. E справляє місцеву протизапальну та обволікальну дію на слизову оболонку товстої кишки 13. Створити інформаційну базу даних про стан пацієнта. Зібрані дані медсестра запише до. E медичної карти стаціонарного хворого 14. Це етап сестринського процесу.

Внаслідок можливого дефекту виготовлення ін’єкційна голка під час її введення у м’які тканини може раптово відламатися від муфти. З метою профілактики даного. Назвіть ускладнення, що виникло. E непритомність ^ 20. Назвіть біологічно активну речовину, що міститься у секреті слинних залоз п’явки і має здатність гальмувати процеси згортання крові. До медичної сестри фізіотерапевтичного кабінету звернувся пацієнт, якому лікар призначив сеанси уф - опромінення поперекової ділянки. Що повинна зробити медична сестра перед початком проведення процедури. E оглянути шкіру пацієнта 22. Пацієнтці з діагнозом. Ожиріння іі ст яке не пов’язане із захворюваннями серцево - судинної та ендокринної систем, призначено дієтичне лікування. Дотримання якої дієти буде контролювати медична сестра. E повноцінне постачання організму різними харчовими речовинами 24. Медична сестра реанімаційного відділення працює з наркотичними анальгетиками. Назвіть номер наказу моз україни про затвердження порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у державних і комунальних закладах охорони здоров’я україни. При проведенні ін єкцій медична сестра використовує медичні вироби одноразового використання. Назвіть основний метод промислової стерилізації медичних виробів (шприців) одноразового використання. Для індивідуального захисту від внутрішньолікарняної інфекції використовують маски. Вкажіть термін захисної дії маски. Вона негайно зняла рукавички, ретельно вимила руки милом під проточною водою, ушкоджене місце обробила 70 % розчином етилового спирту, наклала пластир та одягла напальчник. З метою профілактики пролежнів медсестра розмістила пацієнта в положенні сімса. Охарактеризуйте дане положення. E напівсидяче положення ^ 29. Медична сестра, здійснюючи медсестринський процес, документує отримані дані. Виберіть документ, в якому фіксується ііі етап медсестринського процесу.

E температурний лист 30. У відділенні міської лікарні перебуває хвора, якій призначено взяття крові з вени для лабораторного дослідження. Назвіть види сестринського втручання, які виконує медична сестра на підставі розпоряджень лікаря. Медична сестра за призначенням лікаря здійснює фракційне зондування шлунка пацієнту к 48 р. Виберіть ентеральний подразник для шлункового зондування. E 0, 5 % розчин новокаїну ^ 32. Пацієнтці к яка лікується з приводу хронічного гастриту, призначена дієта №1. Яка мета даної дієти. E покращення кровообігу ^ 33. Пацієнту г 67 р що лікується стаціонарно з приводу тромбофлебіту, вводять гепарин підшкірно. Гепарин не вводять внутрішньом язово через ризик виникнення. Пацієнту п що лікується стаціонарно з приводу крупозної пневмонії, лікар призначив внутрішньом’язово цефтріаксон по 1, 0 г. Назвіть анатомічну ділянку, яку частіше вибирають для даної ін’єкції. E верхньозовнішній квадрант сідниці ^ 35. Як оцінити такий пульс. Пацієнту н 56 років, призначено катетеризацію сечового міхура м яким катетером. Назвіть найбільш часте ускладнення при проведенні катетеризації сечового міхура. E поява алергійної реакції 2. Назвіть метод стерилізації гумових катетерів багаторазового використання. E іонізуюче опромінення 3. Пацієнтка р 52 років, лікується в пульмонологічному відділенні з приводу бронхіальної астми, скаржиться на порушення дихання. Вдих короткий, а видих утруднений і дуже тривалий. Як називається таке порушення дихання. E експіраторна задишка 4. У пацієнта м 30 років, який лікується в терапевтичному відділенні з приводу крупозної пневмонії. Протягом години т тіла пацієнта знизилась з 41 до 37 °с, виникла різка слабкість, головний біль, серцебиття, швидке зниження ат. Як називається такий тип дихання. Пацієнту з тяжкою серцево - судинною недостатністю лікар призначив досліджувати пульс кожні три години і доповідати дані досліджень. Пацієнту 18 - ти років, який лікується в терапевтичному відділенні з приводу загострення хронічної пневмонії, призначено застосування гірчичників. Пацієнту, 46 років, з серцево - судинною недостатністю для зменшення набряків лікар призначив сечогінний препарат. Яким методом медична сестра може контролювати ефективність дії призначеного препарату.

E визначити співвідношення між денним та нічним діурезом 9. Метеоризм, закрепи, зниження апетиту.

До якої категорії потрібно віднести ці проблеми. Пацієнту в 76 років, з хронічною серцевою недостатністю, який страждає на закрепи, лікар призначив гіпертонічну клізму.

E підозра на кишкову непрохідність ^ 11. Пацієнту с 48р що страждає на хронічний холецистит, призначено ультразвукове дослідження органів черевної порожнини. E протягом трьох днів дотримуватися безгемоглобінової дієти ^ 12. Профілактика якого ускладнення інсулінотерапії передбачає зміну місця ін’єкцій. Декілька крапель вмісту шприца потрапило в очі. Яку першу допомогу потрібно надати в даному випадку.

E заспокоїти медичну сестру, забезпечити доступ свіжого повітря ^ 14. У пацієнта, 55 років, що страждає на гіпертонічну хворобу, лікар призначив дієту №10. Які рекомендації щодо дієти може дати йому медсестра. E зменшити калорійність їжі 15. Як називається таке ускладнення. E алергічна реакція 16. Пацієнт о 35 років, потрапив у гастроентерологічне відділення. Лікар призначив йому фракційне зондування шлунку з використанням парентерального подразника (гістаміну). Назвіть дії медсестри для профілактики алергійної реакції на гістамін. E ввести підшкірно 1 % розчин димедролу – 1 мл 17. Пацієнтці м 45 років, з захворюванням жовчного міхура, лікар призначив п‘ятифазне дуоденальне зондування з діагностичною метою. Iv фаза – порція в – рідина темно - оливкового кольору – це вміст… e жовчного міхура 18. Пацієнту м 35 років, з гострим гломерулонефритом лікар призначив аналіз сечі за методом нечипоренка. Як навчити пацієнта правильно зібрати сечу для даного дослідження. E зібрати сечу за 3 год. Пацієнту к 55 років, який лікується в урологічному відділенні лікар призначив ендоскопічне дослідження сечового міхура. Як називається такий метод дослідження. Чоловік, 60 років, звернувся до дільничного лікаря на прийом з приводу скарг на головний біль, запаморочення, шум у голові, загальну слабкість. Як називається такий показник артеріального тиску.

У неврологічному відділенні при обстеженні пацієнта к 55 років, медична сестра оцінювала властивості пульсу і виявили, що він є нерегулярним (неритмічним). Як оцінити такі зміни пульсу.

Пацієнту к 45 років, при стійких закрепах лікар призначив олійну клізму.

Яку кількість олії повинна ввести медична сестра. Пацієнту а 48 років, у хірургічному відділенні при атонічному закрепі лікар призначив гіпертонічну клізму.

E 5 % р - н глюкози 24. У фізкультурному диспансері, жінці 35 років, для визначення функціональної можливості системи дихання медичною сестрою була проведена спірометрія. Які показники життєвої ємкості легень для жінок вважаються середніми. Чоловік 70 років, після смерті дружини залишився зовсім один. В нього немає рідних, немає друзів, йому не вистачає спілкування. Фізичний стан організму задовільний. Які потреби чоловіка не задоволені. Пацієнту а 75 років, якому встановлено діагноз інфаркт міокарду, були проведені планові медсестринські втручання за стандартом профілактики пролежнів, але заходи на дали позитивного результату, на шкірі в ділянці лопаток, крижової кістки з’явилися. E виконувати тільки лікарські призначення 27. Пацієнт, 70 років, потрапив у травматологічне відділення. Хворий дуже слабкий, тривалий час перебуває у ліжку.

Які дії їй необхідно виконати в даному випадку.

E протирати 70 % етиловим спиртом ^ 28. У пацієнта н 48 років, виявлено туберкульоз легень. Його госпіталізували в туберкульозний стаціонар. Який дієтичний стіл йому призначить лікар. Продезінфікувала термометр у р - ні 0, 1% дезоксону.

Протягом якого часу дезінфікуються медичні термометри після використання в даному розчині. Пацієнт м 50 років, лікується в ендокринологічному відділенні з приводу цукрового діабету.

В нічний час у нього виникло шумне, глибоке дихання. Визначте паталогічний тип дихання. Після операції з приводу гострого холециститу у пацієнтки похилого віку спостерігається затримка сечовиділення протягом 12 годин. Лікар призначив хворій катетеризацію сечового міхура. Чим необхідно змастити кінець катетера перед введенням. E вазеліновою олією 32. Хлопець, 5 років, граючись у дитячому садку, підслизнувся і впав. У дитини спостерігається носова кровотеча. E зігрівальний компрес 33. Жінка, 28 років, потрапила до лікарні з приводу ревматичної хвороби. Через деякий час у місці введення препарату з’явилося ущільнення – інфільтрат. Яка причина могла призвести до цього ускладнення. E часте введення розчину в одне й те ж місце 34. Жінка, 40 років, знаходиться на лікуванні в пульмонологічному відділенні з приводу пневмонії. Лікар призначив хворій введення 500 000 од бензилпеніциліну натрієвої солі. Хвора принесла до маніпуляційного кабінету призначений антибіотик у флаконі по 1, 0 г. Підручник з сестринської справи сестринська історія хвороби. Підручник з сестринської справи засоби контролю. Етичні основи сестринської справи. Перелік наказів міністерства охорони здоров’я україни, які регламентують діяльність медичної сестри терапевтичного відділення. Хворий, який перебуває на лікуванні у клініці, під час прогулянки вийшов за межи території парку лікарні. Як кваліфікується таке порушення. Санітарка під час прибирання туалетної кімнати виявила відсутність склянки з просвітленим розчином хлорнрго вапна, про що голосно сповістила чергову медсестру, яка находилася на протилежному кінці коридору.

Який режим порушила санітарка. В) збирання фізіологічних та патологічних виділень (сеча, кал, харкотиння, блювотні маси), а також нашарувань на слизових оболонках, для лабораторних досліджень. Волосся необхідно обробити одним із дезінсектицидних засобів (0, 15% розчин карбофосу, 0, 25% розчин дикрезилу, 5% мазь метилацетофосу), після чого на 15 хвилин покрити голову целофановою косинкою. Потім промити волосся теплою водою і прополоскати 6% розчином столового оцту.

Під час прийму гігієнічної ванни хворий поскаржився на нудоту, паморочення, потемніння в очах, загальну слабкість. Яка тактика обслуговуючого персоналу.

Приймання ванни припинити, хворого покласти на кушетку, вкрити простирадлом, дати понюхати ватку, змочену нашатарним спиртом, викликати лікаря. В приймальне відділення терапевтичної клініки доставлений хворий у шоковому стані після поранення у черевну порожнину.

Посилаючись на відсутність у клініці хірургічного відділення, медсестра відправила хворого у іншу клініку, де є спеціалізоване хірургічне відділення. Медична сестра повинна надати хворому невідкладну допомогу, зафіксувати данні про хворого із слів осіб, які його супроводжували, і терміново викликати чергового лікаря. Хворий поступив до приймального відділення у стані тяжкої серцево - судинної недостатності. Який об’єм санітарної обробки показаний хворому.

Часткова санітарна обробка шляхом обтирання обличчя, відкритих части тулуба рушником, змоченим водним розчином столового оцту.

При загостренні серцево - судинної недостатності, терміново направити в реанімаційне відділення без санітарної обробки. При роздачі ліків на одній із пляшок виявлена відсутність аптечної етикетки; як повинна поводитись медсестра в такій ситуації. Ліки в пляшці повинні бути вилучені із застосування і замінені на аналогічні з аптечною етикеткою, на якій повинен бути зазначе­ний термін її придбання. Студент, який допомагав медсестрі вико­нувати ін єкцію, взяв у неї щойно ви­користаний шприц, замінив використану голку на стерильну, набрав у шприц не­обхідні ліки і приготувався зробити ін ­єкцію. Площа палати 24 м 2, в ній знаходяться 7 чоловік, умивальник в коридорі, температура повітря в палати 26 с 0, провітрювання одноразове – взимку та дворазове – влітку.

Дайте оцінку санітарному режиму, які необхідні зміни. Недостатня площа палати, перевищена кількість хворих, висока температура повітря, недостатнє провітрювання приміщення. Необхідно зменшити кількість хворих, частіше провітрювати приміщення. Перевести хворого в окрему палату.

В палаті, де він знаходився раніше, провести генеральне прибирання, опромінювання ртутно - кварцевою лампою. Хворим вводять протигрипозну сироватку, інтерферон. Медсестра, сидячи за столом, заносить паспортні данні хворого в історію хвороби і в той же час пропонує хворому стати на ваги для зважування. Медсестра повинна попередньо підготувати ваги для зважування; відрегулювати нульове положення вагів, відвести ваги у крайнє ліве положення, підняти до верху фіксатор, а потім запропонувати хворому зняти взуття і встати на ваги для зважування.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

аккаунты в стар стейбл с лошадьми

irina and oleg mom and son

танки коды на кристаллы 1000000 без скачивания

the history of ages 1.3.7.2 торрент

сочіненіе по белоруской літературе