підручник по історії

підручник по історії

Які періоди всесвітньої історії ви вивчали в попередні роки. Назвіть їхні хронологічні межі. Які події першого періоду новітньої історії ви вважаєте найважливішими. Покажіть на карті атласу країни, із подіями в яких ви ознайомилися минулого року.

Які основні зміни відбулися в господарстві, політичному житті, суспільному розвитку, культурі та побуті населення провідних держав світу в перший період новітньої історії. Які основні події другої світової війни відбувалися у європі. Назвіть результати другої світової війни. Другий період новітнього часу всесвітньої історії. Всесвітня історія як наука про минуле людства вивчає та описує процес розвитку суспільства, з особливостями та загальними закономірностями, що проявляються в історії різних народів. Події всесвітньоісторичного процесу дослідницька спільнота умовно об єднує в кілька історичних періодів. У попередні роки ви вже ознайомилися з подіями історії стародавнього світу, середніх віків, нового часу й першого періоду історії новітнього часу.

Цього року ви продовжите вивчати історію новітнього часу.

Чимало представників сучасної української історичної спільноти поділяють точку зору британського дослідника еріка гобсбаума, який писав, що «немає серйозних сумнівів у тому, що наприкінці 1980 — на початку 1990 - х рр. Називати сучасним, або сучасною історією. інші вважають, що з 1991 р. Розпочався третій період історії новітнього часу.

Всесвітня історія — процес розвитку людського суспільства загалом, якому притаманні певні закономірності, характерні для історії всіх народів. Розпочинається з появою людського суспільства й залежно від спільних рис та явищ у його розвитку поділяється на історичні періоди. історичний період — етап політичного, соціально - економічного й культурного розвитку людства, що характеризується певними подіями, явищами, процесами тощо. Підручник, який ви тримаєте в руках, допоможе вам дізнатися про те, які події відбувалися у світі в 1945 р. Цей період насичений багатьма масштабними подіями, неоднозначними за характером явищами й процесами у світовому розвитку.

У соціально - економічній сфері цей період характеризувався післявоєнним піднесенням економіки, циклічністю її розвитку, переходом від регульованого ринкового господарства до політики неоконсерватизму й остаточної перемоги ринкових відносин. У розвинених країнах світу відбувалося становлення постіндустріального суспільства, коли замість промислового й сільськогосподарського виробництва під впливом науково - технічного прогресу головними стають сфери інформаційного обміну та надання послуг. Поглиблювалися інтеграційні процеси і зростав добробут населення. У срср та країнах, де під його тиском встановилися комуністичні режими, розвиток суттєво відрізнявся. Підручник по історії повторення і вступ. Пригадайте, коли, на думку вчених, з’явилася людина сучасного типу.

Які заняття людей виникли у стародавні часи. Що означають поняття. У шостому класі ви ознайомилися з першою частиною всесвітньої історії — історією стародавнього світу.

Як ви вже знаєте, це — найдовший відрізок історії людства, від появи людини на землі і формування первісного суспільства до утворення перших державу межиріччі та єгипті, історії стародавніх цивілізацій єгипту, індії, китаю, греції, риму.

Ви пам’ятаєте, чим відрізнялися родинні відносини, господарство, суспільство, релігія стародавніх держав. Саме в період історії стародавнього світу з’явилися мистецтво й релігія, людина почала займатися скотарством, землеробством, ремеслом і торгівлею. Відбулися зміни у способі життя й побуті людей. У них з’явилося більше часу для творчості. Стародавній світ дав людству унікальні пам’ятки архітектури й скульптури, живопису та поезії. Кожна культурна людина сьогодні має знати біблійні історії, грецькі міфи та латинські вислови, без чого багато творів мистецтва будуть незрозумілими, а духовний світ людини стане біднішим. Яких давньогрецьких богів ви пам’ятаєте.

Які латинські вислови використовуєте.

Які цивілізацій ні досягнення стародавньої греції і стародавнього риму вважаєте найважливішими. історія багато чому навчила людей. У людства зародилися нові ідеї щодо устрою нашого світу, про закони природи й про те, яким має бути щасливе суспільство. історію стародавнього світу відокремлюють від наших днів сотні й тисячі років, але її героїчні сторінки і сьогодні надихають народи в їхній боротьбі за волю та справедливість, багата культурна спадщина є основою для національного й культурного відродження. Проте, на жаль, є чимало прикладів того, як деякі безвідповідальні люди чи жорстокі диктатори намагалися використовувати історію для обману, виправдання свого панування, насильства й гноблення, або навіть для знищення цілих народів. У старших класах ви вивчатимете, як у хх ст. Німецькі нацисти на чолі з гітлером розробили теорію, за якою вони проголосили себе спадкоємцями аріїв та носіями культури стародавніх римлян і північних вікінгів одночасно, натомість євреїв, слов’ян та інші народи вважали неповноцінними. Важливо пам’ятати, що у кожного народу є своя унікальна та цікава історія, історичні герої та культурні досягнення, якими варто пишатися. Проте досі трапляються ненаукові фантазії та перекручені факти, спроби представити історію саме свого народу як найдавнішу, найціннішу або таку, яка нібито надає право на вищість по відношенню до інших народів. Непоодинокими є приклади, коли намагаються принизити й спотворити історію та культуру народів. Такі спроби, урешті - решт, можуть призвести до війн, заподіяти багато лиха й завдати страждань людям. Запобігти цьому — одне з найважливіших завдань історичної науки. Аналіз минулого дає змогу уникнути помилок у майбутньому.

Це — урок, який кожен із нас зобов’язаний засвоїти. Осягнути історію людства дає змогу уявна картина прискорення історичного розвитку.

Уявімо собі всю історію людства — близько 2 млн 600 тис. Років — як марафонську дистанцію завдовжки 42 км 195 м. Якщо припустити, що за допомогою фантастичної машини часу її долає бігун, то протягом значного історичного періоду відбуватиметься дуже мало змін. Лише на 26 - му км первісну темряву розсіє вогонь, яким почав користуватись пітекантроп. Тільки на 41 - му км марафонець помітить перші пастки для тварин, зроблені неандертальцями. Кроманьйонець з луком і стрілами з’явиться біля бігової доріжки, коли до фінішу лишатиметься близько 650 м. Лише за 74 м до кінця дистанції бігун побачить єгипетські піраміди. За 44 м до фінішу уздовж бігової доріжки почнуть шикуватися римські легіони, які розсіються через 20 м (понад 1160 років), коли рим впав під натиском варварів. За 7, 5 м до завершення бігу промайне фігура сивого старця — леонардо да вінчі. Менш як за 3, 5 м до кінця дистанції марафонець почує гуркіт першої залізниці. і лише за 86 см — за мить до фінішу — в небо злетить перший космічний корабель. історія стародавнього світу пов’язана і з історією слов’янських народів, історією україни та інших країн. Адже саме з візантії — спадкоємиці римської держави — поширилося на русі християнство. З візантії прийшло кириличне письмо, яким ми користуємося сьогодні. Звідти ж — багато культурних традицій, що сприяли формуванню у східній європі православної християнської цивілізації, до якої належить і сучасна україна.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

аккаунты в стар стейбл с лошадьми

irina and oleg mom and son

танки коды на кристаллы 1000000 без скачивания

the history of ages 1.3.7.2 торрент

сочіненіе по белоруской літературе